2008 m. vasario 5 d., antradienis

APIE AUTOFOKUSĄ (andriuska)

Ieškant nesufokusavimo priežasčių svarbu suprasti, kaip dirba autofokusas. Pats buvau nustebęs, kai sužinojau, jog ne visi fokusavimo taškai (na tie kvadratėliai, matomi pro ieškiklį/displėjuje, kuriuos galima pasirinkti fotografuojant ir ties kur turi susivesti ryškumas) veikia vienodai. Autofokusas "kabinasi" už tokių, paviršių, kurie yra kontrastingi, kitaip sakant, juose yra aiškesnė šviesos/tamsos riba, o dar aiškiau - linijos. Linijos gali eiti visom kryptim, bet autofokusavimo sistemai aktualios vertikalios ir horizontalios. Kitų jis "nemato".
Taigi, priklausomai nuo modelio, tik dalis fokusavimo taškų turi abu - horizontalų ir vertikalų - jutiklius. Pvz. canon 30 d tai tik centrinis taškas. Kiti paeiliui turi tik vertikalų arba tik horizontalų jutiklį. Kad būtų aiškiau atlikite eksperimentą:
1. pabandykit susifokusuoti į baltą lapą;
2. ant lapo užbrėžkite ploną juodą brūkšnį;
3. lapą padėkite taip, kad jis būtų vertikalus aparato atžvilgiu (ieškiklyje eitų nuo viršaus iki apačios);
4. nustatykite centrinį tašką ir susifokusuokite - pagavo?
5. keiskite taškus ir bandykite susifokusuoti - pastebėsite, kad ne visi taškai pagauna fokusą. Jei toks taškas nepagavo - pakreipkite brūkšnį 90 laipsniu kampu. Kaip dabar?

Gamtoje nėra vien vertikalių ir vien horizontalių linijų, todėl dažnai objekto tekstūros pakanka autofokuso sistemai. Tačiau jei netinkamu jutikliu bandome susifokusuoti į jam "svetima" objekto zoną - rezultatas akivaizdus - nefokusas....
Tamsoje (kaip ir blogose apšvietimo sąlygose) autofokusas neveikia. Netikite? Statykite M (rankinį diafragmos ir išlaikymo režimą) kad blykstė neiššoktų ir pabandykite tamsiame kambaryje susifokusuoti į ką nors. Aparatas nematuoja atstumo iki objekto. Aparatas fokusuojasi į kontrasto zonas. Tam jam reikia šviesos, todėl iššoka blykstė ir pradeda stroboskopinti (mirksėti greitai). Todėl yra visokie AF asist'tai, kurie paišo raudonos šviesos gardeles ant objektų, kad sensoriai lengviau susifokusuotų.

Kuo tamsiasnis objektyvas (t.y. didesnė minimali f reikšmė) tuo šviesesnės aplinkos reikalauja. Todėl pvz. pigus zoomai, kur 300 mm palaiko tik f5,6 ir nesifokusuoja per baliukus prieblandoje. Ir uždėjus 2x konverterį ant tokio objektyvo net vasarą fokusuosiesi rankomis, nes koverteris "pavogia" šviesą dvigubai.

1 komentaras:

A.Maciunas rašė...

Popieriaus lapo tekstūra (iš nedidelio atstumo) kartais pakankama, kad gera AF sistema sufokusuotų. ;)