2011 m. vasario 1 d., antradienis

Interviu su fotografu

Į mūsų klausimus atsako Fotofazės komanda


1. Trumpai papasakokite apie save.

Esame jaunų profesionalų komanda iš dviejų žmonių, visuomet pasiruošusi padaryti gražių Jūsų nuotraukų. Emilis fotografuoja, Polina daro makiažą ir užsiima nuotraukų redagavimu.

2. Kaip ir kodėl pradėjote fotografuoti?

Emilis: džiaugiuosi, kad pradėjau tai daryti mano manymu labai natūraliu būdu – keliaudamas. Fotografija man padėjo užsiimti tuo, kam neplanuodamas skyriau du savo gyvenimo metus – pasaulio pažinimui.

3. Jūsų mėgstamas žanras, ką norėtumėte išbandyti? Kodėl?

Emilis: reportažinė dokumentinė, daugiau ar mažiau „gatvinė“ fotografija, grynos ir neįtakotos akimirkos. Kodėl? Nes, deja, velniškai seniai tai dariau. Skaudoka tema, jausmas toks, lyg tikintis žmogus seniai nebūtų nuėjęs išpažinties, pasimelsti…

4. Apibūdinkite savo stilių.

Manyčiau – universalus.

5. Koks Jūsų mėgstamas fotografas? Į ką norėtumėte lygiuotis?

Ziv Koren, Salgado, Nachtwey, Kapa… Tačiau lygiuotis nenorėčiau į nieką, fotografija tai asmeninis dalykas, noriu ir toliau tobulėti man skirtu keliu.

6. Jūsų motto.

Emilis: Atradau meną – džiuginti žmones.

Polina: Man patinka – daryti gražu.

7. Koks Jūsų fotografijos sėkmės raktas?

Individualus priėjimas. Objektyvas man padeda įlįsti į žmogų. Jeigu to nebūtų – nefotografuočiau.

8. Kokie Jūsų ateities planai?

Grįžti į pradžią. Fotografuoti visame pasaulyje.

9. Ką Jums asmeniškai, kaip žmogui, davė fotografija?

Viską. Praplėstą supratimą, psichologinį ugdymą, priežastį būti kažkur, kur paprastai nebūtum, bendrauti su žmonėmis, su kuriais niekada nebūtum šnekėjęs. Kitą tiesos pusę.

10. Šiais laikais, kai veidrodiniai fotoaparatai tapo nesunkiai įperkami, visi trokšta mokytis fotografuoti, tapti fotografais. Ką Jūs apie tai manote?

Manau, kad tai super, jeigu Jūs tiesiog vartotojas. Jeigu norite rimčiau fotografuoti, netaupykite ant skaitmeninių veidrodžių, o griebkite kokį juostinuką ir prisipirkite juostelių.

Tačiau ką turite omeny „būti fotografais“. Jeigu kurti fotografiją – vienokį ar kitokį „foto-meną“, tai ok. Tačiau jei turite omenyje fotografais – kokybiškų foto paslaugų teikėjais, tai patikėkite, būti fotografais tikrai nepakaks. Turėsite išmokti dar vieno meno – meno patenkinti klientų lūkesčius ir viršyti juos, o tai gali reikalauti daugiau energijos ir pastangų nei bet kas kitas. Foto paslaugų sferoje, pats fotografavimo aktas yra „something in the middle“ ir tam, kad tai įvyktu, reikia nudirbti krūva darbų prieš ir po to.

11. Pagal ką atskiriate profesionalus ir mėgėjus?

Nežinau, neskirstau. Gal būt profesionalas – stengiasi dėl kitų, mėgėjas – dėl savęs. Kaip juos atskiriu pagal nuotraukas? Net nežinau, kaip trumpai atsakyti, yra daugybė faktorių…

12. Kas šiais laikais labiausiai vertinama fotografijos pasaulyje?

Emilis: nežinau, kaip ir neturiu ir nežiūriu televizoriaus. Gal būt tai nėra blogai, tačiau… ok, jeigu atvirai – bijau prisižiūrėti kolegų darbų, kad jie mane vienaip ar kitaip įtakotų ir pradėčiau daryti kažką panašaus į ką nors. Jeigu kažkuo domiuosi fotografijoje, tai visiškomis „senienomis“, dažnai tai būna karo fotografija, arba šiaip dokumentinė.

13. Kokios yra dažniausiai daromos jaunų fotografų klaidos?

Į sveikata, juk iš jų mokomasi! Jei rimčiau, tai – pernelyg didelis pasitikėjimas fotošopu. Taip pat skaitmeniniai fotoaparatai. Kai gali pyškint į sveikatą, iš tiesų pradedančiam fotografui tai ne į naudą, tai blaško. Žodžiu, taisykite savo klaidas su analogine fotografija ir jokio fotošopo.

14. Kas svarbiausia geram fotografui?

Fotografuoti be foto aparato.

15. Ar buitinėmis sąlygomis įmanoma gera studijinė fotografija? Ar fotografijoje įmanomas variantas pigiai ir gerai?

Geras fotografas galėtu padaryti gerų nuotrauku praktiškai bet kur. Jeigu nuotrauku paskirtis asmeniniam naudojimui ar kokiam menui, tuomet variantas imanomas, jeigu vykdyti klientu uzsakymus ir uz tai imti pinigus, tuomet manau „pigiai ir gera“ net kazkaip neetiskai skamba tokiame kontekste.

16. Kokį pirmą patarimą duotumėte pas Jus atėjusiam jaunam fotografui, kuris nori daug ko išmokti?

Prisikimšti kuprinę išgyvenimui būtinų dalykų, čiupti fotoaparatą ir pastoviai bastytis, tapti valkata. Ok, jei rimtai, pirmas patarimas: nori daug išmokti? Fotografuok daug, iš tiesų daug, gyvenk tuom.

17. Jūsų geriausia 2010 m. fotografija.

Nelengvas klausimas. Mūsų sferoje iš tiesų nuotraukas skirstome ne pagal fotografinę vertę, o konkrečiam žmogui suteiktą džiaugsmą, malonią nuostabą – trumpai – kliento emocinį įvertinimą.

Iš tikrųjų nė vienos nuotraukos išskirti negalime – labai kritiškai žiūrime į savo darbą. Didžiausią įspūdį ir pasitenkinimą nuotrauka mums suteikia pirmas 20 sekundžių, kai tik pradedame su ja dirbti mūsų skaitmeninėje foto-laboratorijoje ir po post-produkcijos užbaigimo. Poto prie nuotraukos tiesiog priprantame, pradedame įžvelgti joje „ką galėjome padaryti kitaip“ ir gauname įkvėpimo sukurti kažką naujo. Galime atrinkti kelias kurios tiesiog prie širdies, žavi mus savo tiesmuku paprastumu ir fotošopo nebuvimu. Abi fotografuotos vidutinio formato juostiniais Mamiya fotoaparatais.




18. Kokia labiausiai įsiminusi fotosesija?

Įsivaizduokite, kad per savaitę apkeliaujate 3-4 egzotiškas šalis. Mėnesio gale – ar galėtumėte išskirti vieną, kuri įsiminė labiausiai? Galbūt viena patiko savo kraštovaizdžiu, kitoje keliauti buvo sudėtinga, tačiau kai įveikėte kelią, jautėtės pergalingai. Trečia – relaksacinio, pažintinio pobūdžio. Įspūdžių daug, jie visi skirtingi, savotiškai ypatingi, bet kiekvieną kartą Jūs puikiai praleidote laiką.

Mes užsiimame žmonių fotografija – o jų yra tikrai daugiau nei egzotiškų kraštų, kiekvienas ateina su savo vidiniu pasauliu, kurį aplankyti ir atskleisti mes gauname išskirtinį kelialapį.

19. Ar sunku susibendrauti su modeliu? Kaip juos nuteikti nesivaržyti prieš kameras ir jaustis laisvai?

Su vienais lengviau, su kitais – ne, tačiau visi iš fotosesijos išeina pakylėti. Tai yra pirmasis fototerapijos etapas… ;) Pagrindinis FF terapijos principas – pajausti žmogų.

20. Gal galite pademonstruoti keletą pavyzdžių iš „fotografinės virtuvės“ – kas vyksta už kadro, nuotraukos retušavimas ir pan.

Redagavimas turi tris etapus: 1. Pirminė atranka. 2. Skaitmeninis „ryškinimas“: spalvų, šviesos ir kontrasto sureguliavimas. Antrinė atranka 3. Estetinis redagavimas (spuogeliai, nelygumai, nepageidaujami objektai fone).

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Gal galėtumėte papasakoti daugiau apie spalvų, šviesos ir kontrasto sureguliavimą? :)

Unknown rašė...

sveiki ar vestuviu foto darot susisiekite su manimi sigitavaikassaulius@gmail.com

Unknown rašė...

turiu jums klausima. blykste YN 565EX tinka CANONUI ir NIKONUI, ar kiekvienam modeliui y blykste ivesta skyrtinga programa, ar specifikacija? aciu uz atsakyma