2011 m. sausio 7 d., penktadienis

Nervus į konservus arba atsarginių kopijų svarba

Pradėsiu nuo to, kad turim vieną pažįstamą iš kurio maždaug kartą per metus išgirstam "aaaaaaaaaa, jei neatstatys man nuotraukų iš sugedusio kompo, nusižudysiu". Todėl norėdama išgelbėti bent vieną gyvybę ir tuo nuplauti dalį savo nuodėmių rašau šiuos patarimus.

Jei žinote nors vieną žmogų kuriam nebuvo atsitikę taip, kad vieną rytą netikėtai kompiuteris atsisako krautis ar veikti, jūs arba gyvenate mėnulyje, arba tiesiog jūsų rate nėra žmogaus turinčio kompiuterį, o tai irgi reiškia, kad jūs gyvenate mėnulyje. Niekada negali nuspėti, kada operacinė sistema atsisakys pilnaverčiai funkcionuoti ir vienintelis kelias - jos perinstaliavimas, kurį beveik visada lydi disko suformatavimas, kas tolygu - duomenis ištrinami amžiams arba atstatoma jų tik dalis. Blogiausia kas gali įvykti - fizinis kietojo disko sulūžimas, o tada duomenų atkūrimas ne tik bus sudėtingas, bet ir labai nepigiai kainuojantis, o nervų kiek sugadins….

Šie patarimai adresuojami ne vien fotografams. Dauguma žmonių fotografuodami savo šeimą, atostogas, keliones, šventes ir vienintele vieta nuotraukoms saugoti pasirinkdami kietąjį diską viename kompiuteryje, net nesusimąsto apie tai, kad vieną dieną viso to gali netekti per kelias akimirkas. Vis didėjanti kietųjų diskų talpa leidžia sukrauti į jį vos ne keliasdešimties metų nuotraukas. O tada fit ir viso to nebėr. O jei ten buvo pirmieji vaiko žingsniukai, pirmoji šypsena, paskutines artimojo nuotraukos?? Visa tai tampa dar skausmingiau. Praradimo riziką sumažinti gali periodinis atsarginių kopijų darymas.

Trumpi mano patarimai:
1. Pats pirmiausias patarimas: atsirinkite ką saugosite. Jums tikrai nereikia 10 vienodų nuotraukų padarytų iš to paties kampo viename vakarėlyje, jei jose skiriasi tik draugų šypsenos arba 50 to paties saulėlydžio nuotraukų. Iš šio kiekio saugojimui ir istorijai palikite tik dvi. Sutaupysite vietos, pinigų, laiko, kai žiūrėdami po poros metų galvosite "kam man visa tai???". Nesaugokite nepavykusių kadrų, sujudintų, padarytų kai nesuveikė blykstė, netyčia pasispaudus nuleidimo mygtukui, su neteisingu išlaikymu, neteisingai sufokusuotų ir t.t. (jei tai nebuvo jūsų sumanymas, aišku, ir jei juose įvykio svarba nenusveria kokybės trūkumo).

2. Darykite visu duomenų esančių kompiuteryje ir nuotraukų atsargines kopijas periodiškai. Nuotraukų saugojimo būdas priklauso nuo jūsų turimų duomenų kiekio. Jei jūs fotografuojate RAW formatu ir nepaleidžiate fotoaparato iš rankų, vargu ar jus išgelbės dvd laikmenos, nes informacijos kiekiai yra milžiniški ir naudotis dvd bus brangu ir nepatogu. Tokiu atveju išgelbės išorinis kietasis diskas. Jei nuotraukų nedaug, pilnai užteks ir flash rakto ar kelių dvd diskų. Geriausia būtų, kad įrašomi į dvd duomenys persiklotų. Pvz. jei darote nuotraukų darytų žiemą/pavasarį kopiją, tai kitą darykite pavasario/rudens. Tokiu tikslu pavasario duomenys bus dviejuose diskuose ir tikimybė juos prarasti dar sumažės.

3. Nepirkite pigiausių laikmenų! Pati pasimokiau vieną sykį nusipirkusi pigesnių dvd diskų komplektą. Rezultatas - iš 10 diskų "gyvas" po metų tebuvo vienas, kiti nebenuskaitomi… Nors nei kažkaip ypatingai elgiausi su jais, nei mėčiau, nei ant saulės laikiau. Uch, kaip gaila tų duomenų. Jie tikrai verti daugiau nei tie 3 litai, kuriuos sutaupiau pirkdama pigesnius diskus. Turbūt ši taisyklė galioja ir kitiems laikmenų tipams. "NO NAME" firma ir neprotingai maža kaina = mažas patikimumas. Taip pat nepirkite ir dideles talpos laikmenų. Geriau kelios nedidelės, nei viena begalinės talpos. Tikimybė, kad suges keli daug mažesnė nei, kad sugedus vienam diskui viską prarasite.

4. Padarę kopiją visada patikrinkite ar tikrai duomenys įsirašė į diską ir atsidaro. Būna visokių netikėtumų, kai kompiuteris ekrane užrašo "įrašymas baigtas" ar parodo, kad duomenys nukopijuoti, ir tuo patikim, net nepatikrinę. Originalus ištriname būdami tikri, kad turim kopiją, o po kurio laiko išsitraukę diską ar ieškodami duomenų kitose laikmenose, jų nerandame.

5. Periodiškai darykitės nuotraukas "ant popieriaus". Popierinis nuotraukos variantas yra turbūt ilgaamžiškiausias ir mažiausiai nuo technikos gedimų priklausantis saugojimo būdas. Nebūtina grįžus iš atostogų tuoj pat lėkti darytis nuotraukų, prisidarysite per daug (apie tai irgi žadu parašyti), bet bent kartą į metus būtina peržiūrėti visas foto ir, atsirinkus brangiausias ar įsimintiniausias, jas pasidaryti popieriuje.

6. Labai naudingas dalykas - pagrindinio kietojo disko susikaidymas į dvi "particijas" arba loginius diskus. Vienoje instaliuojama sistema ir visos programos, kitoje laikote savo dokumentus/nuotraukas/filmus/muziką ir viską kitą kas jums reikalinga. Jei sugenda operacinė sistema, užsikrečia virusais, ima blogai veikti, dažnai užtenka suformatuoti tik diską skirta sistemai, o kitas diskas lieka su visais duomenimis tolimesniam jūsų naudojimui nepaliestas.

7 ir pats svarbiausias: Nesakykit, "spėsiu aš tas kopijas pasidaryti". Tik taip pagalvosite, pagal visus Merfio dėsnius, kitą dieną jūsų mylimas kompiuteris atsisakys krautis.

Reziume: Nesvarbu kaip ir kur, bet darykite savo nuotraukų ir kitų duomenų atsargines kopijas, nes nežinia ar rytoj neprarasite jų originalų.

Ieva

1 komentaras:

agnė rašė...

Aš ir DVD nerekomenduočiau kaip ilgalaikės laikmenos. Tik kietąjį diską. Nes DVD, kad ir kokios geros kokybė bebūtų, jie tikrai neilgaamžiai, po keleto metų gali neatsidaryti arba, dar blogiau, nuo kokio sutrenkimo neapdairiai transportuojant (persikraustant ar pan.) įskilti, o tada jau tikrai turėsite su viskuo atsisveikinti...

Beje, jei ant vieno kompiuterio senas diskas neatsidaro, neskubėkite jo išmesti - pertikrinkite ant visų įmanomų kompiuterių, kuriuos turite jūs ar jūsų giminės/draugai. Aš keleto 10 metų senumo neatsidarančių diskų niekaip negalėjau išmesti, vis viltį turėjau – o gal..? :) Ir štai vieną dieną naujas iMac kuo puikiausiai jį atidarė.

Sėkmės visiems.
Ir apskritai linkiu atidumo perkėlinėjant nuotraukas, nes būna ir taip, kad blogas nuotraukas palieki, o geras ištrini... Tokiu atveju lengva likti su nusigraužtom alkūnėm ilgiems metams :))