2011 m. sausio 2 d., sekmadienis

PATARIMAI FOTOMĖGĖJAMS. Fotografuokite saulę

Saulė...Ji gali gražiu padaryti paties bjauriausio žmogaus veidą.. ji gali - iš debesų pastatyti didžiausius rūmus.. iš rasos lašelio - spindinčią pavasarinę gėlę.
Tik saulės, šios nuostabios menininkės dėka, fotografas žmones pavergia grožiu, nuo kurio akimirkai sustingsta arba stipriau plaka širdis.
Paminėsiu, kad Anatolijus Vasiljevičius Lunačarskis 1926 m. publikuotame straipsnyje "Fotografija ir menas" parašė tokius žodžius: "Juk kiekvienas dailininkas bendradarbiauja su saule, fotografas - taip pat. Tačiau fotografijoje saulė padaro didesnę darbo dalį. Tereikia tik tiek, kad ji šitam darbe paklustų žmogui - tada jau aukščiau nieko nebėra".
Pasivaikščiokite po mūsų fotografijų parodas. Jūs pamatysite saulėje žėrinčias pievas, vaikus... jų plaukuose įsipynusius saulės spinduliukus, nepakartojamus saulėtekius ir saulėlydžius, taip pat vandenį, kurį kažkoks burtininkas tiesiog ėmė ir sumaišė su saule..
Kiekvienas iš mūsų turi mėgiamą temą. Vienas - atsiduoda peizažams, antras - fotografuoja žmones.. trečias - užsidėjęs akvalangą neria po vandeniu.
Tačiau, ar ne stebuklas visame tame yra parsinešti namo juostelėje saulę? Žinoma, saulės fotografavimas turi daug sunkumų - teisingas ekspozicijos parinkimas, minkšto kontrasto išgavimas... Šioje vietoje sunku pritaikyti paprastas taisykles, todėl tam reikia nemažai patirties.
Saulė - pagrindinis veikėjas, o jūs - režisierius. Jūs turėkite saulę - kaip tokį universalų galingą aktorių. Išmokite jį suvaldyti ir jis jums jūsų fotografijose atsidėkos su kaupu.
Jei jūs užsiimate makrofotografija, naudojant veidrodinį aparatą su makrožiedais - tai saulė jums padės sukurti menine prasme išraiškingą fotografiją. Tiesa, saulės diskas bus išplaukes ir minkštas, tačiau jūs jį "įdėkite" į kadrą ir išnaudokite. Negatyvas puikiai susitvarko su ryškumu ir konstrastu.
Arba paimkite teleobjektyvą. Šio židinio nuotolio objektyvai gali labai padėti, supaprastinti saulės šviesos fiksavimą. Saulėtą dieną nueikite prie upės, prie ežero, jūros. Susiraskite saulės kelią. Toks objektyvas jums suteiks galimybę pažvelgti į neįprastą akiai pasaulį.. į pasaulį, kuris užpildytas žėrinčių apskritimų, per kuriuos eina žmonės. Tie žiedai mirga.. susijungia vienas su kitu.. žmonės juose maudosi, mėto juos vienas kitam..žmonės maudosi saulės šviesoje. Pasukite objektyvo fokuso žiedą taip, kad jie nebūtų fokuso zonoje. Saulės žiedai pradės didėti, įgaus nuostabias formas, kaip sapne...

Fotografuokite saulę. Laikas bėgs. Gal jus pradės dominti kitokios temos. Tačiau jūsų gebėjimas fotografuoti prieš saulę jums labai padės fotografuoti ir kitokio tipo fotografijas-portretus, peizažus, reportažus ir t. t.
...šiltą vasaros vakarą išvažiuokite iš savo miesto ar kaimo. Stebėkite saulę. Pavydžiui, kai po dienos pavargusi "aktorė" palies horizonto liniją, o link jos važiuos dviračiu žmogus, palaukite, kol jis atsidurs saulės diske.. jo formoje.. ir štai - ta akimirka. Fotografuokite. Fotografuokite tokias akimirkas...
..arba..štai.. mama su dukrele. Jos pasilenkė kažką apžiūrinėdamos žemėje. O saulė - už jų. Fotografuokite. Fotografuokite paskutines šios dienos saulės sekundes. Rytoj ši nuostabioji aktorė vėl kelsis į darbą ir vėl suteiks jums, fotografams daug džiaugsmo, kurį perteikite visiems žmonėms. Fotografuokite saulę. Fotografuokite.





iš žunalo "sovietskoje foto", 1968 m. gegužės mėn.
Ačiū Mariui.

Komentarų nėra: