2007 m. gruodžio 12 d., trečiadienis

Diafragmos ir išlaikymo ryšys

Informacijos šiuo klausimu galima rasti labai daug, bet aš pabandysiu paaiškinti šią teoriją labiau suprantama kalba.

Priimkime, kad vanduo yra šviesa, diafragma yra vandens krano čiaupas. Turime stiklinę, į kurią reikia iš krano pripilti vandens. Tas pats ir fotografijoje, reikalingas tam tikras šviesos kiekis, kad nuotrauka būtų eksponuota.

Jeigu kranas atsuktas labiau (didesnė diafragmos skylė), reikia mažiau laiko (mažesnis išlaikymas), kad stiklinė prisipildytų vandeniu (matrica gautu pakankamai šviesos nuotraukai eksponuoti).
Jeigu kranas vos vos atsuktas (maža diafragmos skylutė), tai ir laukti reikės ilgiau, kol stiklinė bus pripildyta.
Viskas lygiai taip pat ir fotografijoje. Kuo plačiau atverta diafragma, tuo mažesnio išlaikymo reikės, kad matrica surinktų pakankamai šviesos. Na, o jeigu diafragmos skylutė nedidelė (pvz. F/22) ir fotografuojame, kai jau tamsu, tai gali tekti laukti ir kelias minutes, kol matrica surinks pakankamai šviesos.

Šiuo pavyzdžiu su stikline galima pasinaudoti, kad suprastumėte dar kitus du fotografijos terminus:
* Kai matrica gauna nepakankamai šviesos (ne iki viršaus pripilta stiklinė), gaunasi nedaeksponuota nuotrauka (per tamsi).
* Kai matrica gauna per daug šviesos (vanduo jau bėga per kraštus), nuotrauka gaunasi pereksponuota. Šiuo atveju nuotrauka gaunasi per šviesi ar net su "išdegusiais" plotais.

Jeigu supratote ką parašiau aukščiau, skaitome toliau

Sumažinus diafragmos skylės plotą dvigubai (vienu žingsniu), reikia dvigubai didesnio išlaikymo, kad matrica gautų tokį patį šviesos kiekį. Jeigu diafragmos plotas sumažinamas keturis kartus (dviem žingsniais t.y. dvigubai ir dar kartą dvigubai), tai ir išlaikymas turėtų būti keturis kartus ilgesnis.

Manau kils klausimas kaip nuspręsti, kad diafragmos plotas sumažintas dvigubai Čia jau truputis iš geometrijos.
Viskas prasideda nuo 1.0. Sekantis žingsnis yra prieš tai buvęs skaičius x 1.4.. (kvadratinė šaknis iš 2=1.41421...). Iš to susideda tokia seka (suapvalinus):
1.0; 1.4; 2.0; 2.8; 4.0; 5.6; 8.0; 11.0 ir t.t.

Taigi jeigu prie F/4.0 diafragmos reikalingas 1/100s. išlaikymas, tai prie F/5.6, esant tam pačiam apšvietimui, reikės 1/50s. Prie F/8.0 reikės 1/25s. Prie F/2.8 reikės 1/200s.
Tokios diafragmos reikšmės kaip F/1.2 ar F/3.2 nėra pilnas žingsnis. Tai yra pusė žingsnio. Jei prie F/4.0 reikia 1 sekundės išlaikymo, tai prie F/3.2 reikės 0.75 sekundės (prie F/2.8 reikėtų 0,5s.)

Nesigąsdinkit skaičių, tiesiog pabandykit viską suprasti!

Bilekas

3 komentarai:

Eduardas rašė...

Sveiki, smagu, kad pagaliau atsirado lietuviškas puslapis fotografijos naujokams. Iš kitos pusės nesmagu, kad neradau kaip normaliai susisiekti su autoriais.:/ Tikiuosi komentaras nepraslys pro jūsų akis, nes rašau su reikalu - esu išvertęs į lietuvių "100 Things I’ve Learned About Photography" (http://digital-photography-school.com/blog/100-things-ive-learned-about-photography/), jei domina, galėčiau atsiųsti.

Kristina Stas rašė...

Sveiki.
Būtume labai dėkingi už visokią informaciją ar pagalbą. Mano el. paštą rasite profilyje.

Unknown rašė...

Buvau labai cekina Eduardai, jeigu man galetumet atsiusti.