2008 m. lapkričio 12 d., trečiadienis

Fotografo pristatymas: FRANTIŠEK DRTIKOL

Noretume pristatyti bene svarbiausią Čekijos 20 amžiaus fotografą František Drtikol. Gimė 1883 miestelyje Pribram, Pragos vakarinėje dalyje. Studijuoti fotografijos Drtikol išvyko į Miuncheną, kur jį stipriai paveikė Art Nouveau. Vėliau grįžo į Prahą. 1910 metais atidarė savo fotostudiją Prahoje, kur fotografavo bene svarbiausias to meto figūras: pirmąjį Čekoslovakijos prezidentą T.G. Masaryk, jo užsienio reikalų ministrą Edvard Benes, kompozitorių Leos Janacek ir daug kitų dabartinių legendų.
Portretinė fotografija tik viena iš Drtikol darbų pripažinimo priežasčių. Jo meninės fotografijos buvo žymiai idomesnės: jis siekė kraštutinumų avangarde, pirmiausia koncentruodamasis į ekspresyvų nudes, vėliau visiškai iš fotografijų eliminavo gyvą modelį. Jis pradėjo dirbti su šviesa ir kontrastu savo kūryboje. Žmogaus forma visada išliko jo darbuose, ypač žmogaus išraiškos, žmogaus veidas. Drtikol rašė:
"Akis yra nuostabus, gražus skyrius. Skyrius, kurio jūs niekada nebaigsite skaityti. Aš supratau, kad išraiskų gausa nuolat didėja priklausomai nuo to, kaip vystosi mano paties akies aštrumas bei kaip kinta mano užuojauta žmonėms. Akies blyksnis… Viena kartą pas mane atėjo modelis: kančios pilnu veidu, liekno kūno, bet neįtikėtinai nuostabių akių – didelių ir liudnų. As norėjau tas akis patalpinti kur nors tuštumoje, kad jos galėtų gyventi visiškai nepriklausomą gyvenimą, kad jos galėtu gyventi savo liūdname grožyje."
Frantisek Drtikol pardavė savo studiją 1935 ir tyliai nugrimzdo nežinion. Sunku patikėti, bet jis mirė praktiškai pamirštas 1961 ir iš naujo atrastas buvo tik po ilgos pertraukos. Šiandien jis didis Čekijos fotografas, sugebėjęs užfiksuoti moters forma judesyje ir "skrydyje".










dėkui sillwio už pristatymą. :)

Komentarų nėra: