2008 m. lapkričio 27 d., ketvirtadienis

Lietuviškų knygų apie fotografiją apžvalga

Nusipirkus fotoaparatą ir atslūgus pirminiam entuziazmui, kyla mintis kaip padaryti puikias nuotraukas. Trumpai pristatau mokymuisi fotografuoti naudingas knygas.
Knyga numeris vienas - aišku, fotoaparato instrukcija. Ją būtina perskaityti; be jos niekaip neišsiversite. Tam yra net keletas priežasčių - kur yra koks mygtukas ir ką jis daro gali pasakyti tik kitas žmogus turintis tą pat fotoaparatą, kas nėra jau taip dažnai: skiriasi gamintojai, modeliai ir pan. Antra - ten surašyti fotoaparato veikimo principai, fotaparato nustatymai, ekspozicijos nustatymai, baltos spalvos balanso nustatymas - ka besugalvosite - tai yra instrukcijoje. Aišku, jei terminai per sunkūs ar ne visai suprantami - lieka google, bet tai jau ne knyga :) (Tiesa, kad instrukcijas rašo žmonės, niekada nesimokę pagal jas - man akivaizdu)
Antra puiki knyga - Jurijaus Gurskio "Skaitmeninė fotografija":
nuoroda čia
Tai nėra tiesiog vadovėlis; tai puiki praktinė knyga, supažindinanti su fotografijos teorijos ir praktikos pagrindais.
Knygoje yra septyni skyriai: pradžia (kaip pradėti fotografuoti, nuotraukų matmenys ir kokybė bei pan.); antrasis skyrius skirtas nuotraukų perkėlimui į kompiuterį bei jų peržiūrai; trečiasis - skaitmeninio fotoaparato sandara (matrica, nuotrauku dydis bei glaudinimas, atmintis, maitinimas, ekranas, ir pan.); ketvirtas skyrius - kompiuteris ir spalvos (monitoriaus kalibravimas, spalvų modeliai ir tt.); penktas - fotografijos pagrindai (kaip šviesa "kuria" nuotraukas, išlaikyma, diafragma ir jų ryšys; ekspozicija, išlaikymo korekcija ir pan.); šeštas - fotografavimo technka (kompozicija, kadravimas, apšvietimas, blykstės it tt.) bei septintas - siužetai ir patarimai. Gal ši knyga ir atrodo sausa, tačiau joje tikrai sudėti patys svarbiausi dalykai; be to - apsimoka kiekvienas centas investuotas į šia knygą ("best value for money") :)
Turintiems daugiau pinigų ir mėgstantiems spalvas tikrai nebloga įžanga i fotografiją yra John Hedgecoe "Fotografijos knyga":
nuoroda čia
Ji ne tokia išsami kaip ankstesnė knyga, tačiau patraukli rašymo maniera kartu su puikiomis iliustracijomis pavers fotografiją maloniu ir žaviu hobiu. Beje, skaitant Fotografijos vadovėlį, pastebėjau, kad nemažai medžiagos ruošta pagal šio autoriaus knygas.
Kita knyga galinti padėti rasti įkvėpimą Scott Kelby "Skaitmeninė fotografija":
apie ją čia
Jei abejojate ar tikrai suprantate kas tai yra diafragma, norite, kad jūsu nuotraukos atrodytų profesionaliai, norite nufotografuoti ataostogas vertas "National geographic" - perskaitykit šią knygą. Ji smagi, puikiai parašyta, joje tik praktiški bei nesudėtingi patarimai kaip daryti puikias nuotraukas. Jei abejojate, ar galite knyga jus įtikins, kad tai nėra taip sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.
Yra ir daugiau bendro pobudžio knygų, skirtų skaitmeninei fotografijai.
Labiau pažengusiems fotografijoje (bet vis dar besimokantiems) yra nebloga Duncan Evans knygų serija, kaip fotografuoti specifinius dalykus. Prieš kurį laiką buvo lietuviškai išleista knyga "Skaitmeninė fotografija. Kaip fotografuoti ypatingomis apšvietimo sąlygomis":
nuoroda čia
Joje yra ne tik praktiniai patarimai kaip fotografuoti prie įvairaus apšvietimo, gausu informacijos kaip apdirbti nuotraukas su PS. Nesenai pasirodė to pat autoriaus knygos "Kaip fotografuoti kelionėse" bei "Kūno fotografavimas"
čia
ir čia
Kaip ir anksčiau nurodyta knyga, pastarosios yra skirtos vienai temai, kartu nemažai dėmesio skiriant tinkamam nuotraukų paruošimui bei apdirbimui su PS.

didelis ačiū už pristatymą BN

Komentarų nėra: