2011 m. gegužės 5 d., ketvirtadienis

STOCK FOTOGRAFIJA: 1. Įvadas į stock fotografiją.

A. BENDRA INFORMACIJA APIE STOCK FOTOGRAFIJĄ

Kiekvienas fotografas ar mokantis dirbti su vektorinės grafikos programomis gali pabandyti šiek tiek prisidurti iš savo hobio ar šalia pagrindinio darbo pardavinėdamas savo darbus fotostokuose. Tai nuotraukų ir grafinių vaizdų (t.p. video ir audio) pardavimo agentūros, kurios priima i savo gretas kiekvieną mėgėją, jei jo darbai atitinka nustatytą lygį. Čia dirba ir žinomi profesionalai, ir visiški fotomėgėjai, nežiūrint į jų gyvenamą vietą, tautybę, išsilavinimą ir fotoprofesionalumą. Uždarbiai nėra dideli iš vieno pardavimo, bet ta pati nuotrauka gali būt pardavinėjama tūkstančius kartų keliuose bankuose, todėl tam tikras įdirbis visada atneša didesnį ar mažesnį pelną. Prekiaujama Royal free licenzijos pagrindu, kai foto gali būt parduodama neribotą kiekį kartų, tuo pačiu jūs neprarandate autorinių teisių į savo kūrinį. Jūsų nuotraukos kaina varijuoja nuo keliolikos dolerio centų už vieną XS dydžio nuotrauką iki keliasdešimties dolerių už maksimalaus dydžio foto su galimybę ją pardavinėt spausdintu pavidalu pvz. kaip atvirutę (enhanced license). Jūs gaunate apie 20-40 proc. nuo jūsų foto kainos už kiekvieną pardavimą, likusius pasiima fotobankas.
Kam reikalingi tokie bankai? Tiesiog nueikite pasižiūrėkite į bet kurį interneto portalą, atsiverskite bet kurį reklaminį lankstuką, kurį įmetą jums į pašto dėžutę, perverskite bet kurį žurnalą, permeskit akimis atvirukų lentyną parduotuvėje ar dovanų maišelių stendą - visur pilną nuotraukų ar piešinių. Kam vaistinei papuošti savo reklaminiam lankstukui samdyti fotografą, ieškotis modelių, daryti fotosesiją ir už visą tai mokėti, kai fotobankai pilni reikiamų nuotraukų ir lankstuko dizaineris jas gali pasiekti bet kuriuo paros metu, bet kurios tematikos nuotraukas, bet kuriam pasaulio taške. Čia ir atsveria neribotas pirkėjų ratas... Jūsų foto gali papuošti tiek saldainių dėžutę, tiek jos kažkuri dalis gali būt panaudota fotomontaže kuriant plakatą, gali būt panaudota ant knygos viršelio, o gal reklaminei skrajutei, gal šalia portalo vedamojo straipsnio, o gal dar kur, kur jūsų fantazija net nesugalvotų :)
Galimi du santykių su fotobankais būdai: tapti ekskliuzyviniu vieno fotobanko fotografu, tada prarandama teisė savo foto pardavinėt kituose fotobankuose (taip pat galima atskirą foto eksliuzyviai pateikti tik konkrečiam vienam fotobankui su teisės pardavinėti kitur praradimu) arba dirbti keliems fotobankams vienu metu ir turėti galimybę tą pačią foto pardavineti nors ir visuose pasaulio fotobankuose. Eksliuzyvas uždirba didesnį procentą nuo foto pardavimo, foto aukščiau reitinguojama paieškose, tačiau neprofesionaliam fotografui tai nėra paranku dėl nukertamos didelės pirkėjų dalies. Todėl nesiūlau sudarinėt ekskliuzyvinių sutarčių, privalumų mažiau nei trūkumų.
Dėl uždarbių, tai nereik įsivaizduoti, kad va, prisiregistravau, priėmė mano foto - tai jau ir pardaviau. Fotobankas tik priima jūsų foto ir patalpindamas ją savo tinklapyje suteikia galimybę visiems jo klientams ją matyti, bet ar ją pirks ir kaip pirks - čia jau tik laikas parodys. Ir būtina paminėti, kad visi fotobankai turi tam tikrą minimalią pinigų ribą, tik kurią pasiekę galite pinigus persivesti sau. Ji svyruoja nuo 50 dolerių iki 100. Tad praeis ne vienas mėnuo, kol pinigai taps realūs.
Tiesa, pabaigai negalima nepaminėt vieno didelio fotobankų privalumo: įdirbis padarytas šiandien, rytoj niekur nedingsta. Jūsų įkeltos foto jums dirbs dar ilgą laiką, nepriklausomai nuo to, ar kelsite naujas ar ne, ar visai mesite fotografuoti.

B. KO REIKIA NORINT PRADĖTI PARDAVINĖT FOTO STOKUOSE?

a) veidrodinio skaitmeninio fotoaparato ir fotografijos žinių bei įgūdžių;
b) kompiuterio su nuotraukų redagavimo programa ir bazinių žinių jomis naudotis;
c) interneto;
d) paso ar tapatybės kortelės skaitmeninės kopijos (skanas ar nuotrauka);
e) banko sąskaitos bei kortelės suderinamos su paypal sistema (pvz visa virtuon);
f) šiek tiek laiko ir dar daugiau kantrybės;
g) 3-10 foto paruoštų stokams (patarčiau su didžiausiais stokais neskubėt, atsirinkti tikrai geras foto, ir kai turėsite bent 10-15 patvirtintų kitur, tik tada teikit paraiškas lyderiams).
e) minimalus anglų k. žinojimas, kad bent suprasti ko iš jūsų nori ir teisingai aprašyti foto.

C. PAGRINDINIAI FOTOBANKAI

Kiekvienas stokeris turi savo nuomonę apie kiekvieną fotobanką, todėl kiekviena išsakyta nuomonė bus savaip teisinga. Tačiau rinkoje yra keli aiškūs lyderiai pagal pardavimus, dėl kurių pirmaujančių pozicijų niekas nesiginčija.

shutterstock.com šis fotobankas pirmauja pardavimų kiekiu, nors jo pardavimai nėra brangūs. Čia nuotraukos parduodamos nuolat ir dideliais kiekiais, uždarbiai kapsi po 0.25 dolerio už viena pardavimą (yra ir brangesnių "on demand" ar "enhanced license" pardavimų, bet didžiąją dalį sudaro uždarbiai po 0.25). Didelis šio stoko privalumas naujiems vartotojams, kad reitingavimui ir pirmumui uždavus paiešką didelę įtaką turi įkelimo data (kuo naujau įkelta foto, tuo aukščiau reitinguojama), todėl čia pirmųjų pardavimų galima tikėtis jau kitą dieną po nuotraukų patvirtinimo, kiti fotobankai įsisuka labai lėtai. Tačiau lygiai tas pats faktas, kad kuo naujau įkelta foto, tuo geriau parduodama yra ir nemažas minusas, su laiku foto tolsta nuo pirmo puslapio ir tampa beveik visiškai nebeparduodamomis. Tik patys geriausi bestselleriai ir tikrai geri kadrai dar dirba ilgą laiką, nes pardavimai žymiai kelia foto reitingą. Visiškai naujiems vartotojams, neturintiems daug kartų parduotų foto, šis reitingavimo būdas jaučiasi ženkliai - tik nustok kelti foto, pardavimai iš karto krenta.
Kad prisiregistruoti ir būti priimtiems į šį stoką, reik išlaikyti foto peržiūrą. Pateikti 10 stokams pilnai paruoštų foto, jei priimamos iš jų mažiausiai 7 - jūs priimamas ir jau kitą dieną galite tikėtis įkeltų foto pardavimų. Nepergyvenkit, jei nepatekot iš pirmo ar net trečio karto, šis slenkstis daugumai ne iš pirmo karto pasiduoda. Nepraėjus egzamino, vėl bandyti galite po mėnesio. Šis stokas turėtų būti kiekvieno pradedančio stokerio vienas pirmųjų tikslų, nes jausmas, kad jau uždirbinėji pinigus yra labai skatinantis ir smagus faktorius. Įkėlimas paprastas, tikrinimai trunka nuo pusdienio iki kelių dienų. Reikalavimai kokybei aukščiau vidutinio, reikalavimai siužetui - žemi.
Minimali išsigryninama suma čia pagal nutylėjimą 100 dolerių, pakeitus profilio nustatymus galima ribą susimažinti iki 75 dolerių.

istockphoto.com kitas iš lyderių. Čia uždarbis už pardavimus turi kintamą kainą nuo keliasdešimt centų iki kelių dolerių už vieną pardavimą. Vis sunkiau naujokams darosi dirbti su šiuo stoku, nes jie pakeitė politiką orientuodamiesi į profesionalius, iš stock fotografijos gyvenančius fotografus, tad galima pajusti ir pagarbos stygių pradedančiajam, ir tam tikrą aroganciją, kai foto patikrinimo tenka laukti virš dviejų savaičių, jokios programos naujų fotografų pritraukimui neturėjimas ir kiti faktoriai leidžia pajusti "na mums jūsų nelabai reik". Tačiau jie tai gali sau leisti, o mums, fotografams, jų iš tiesų reik. Visame pasaulyje jie laikomi lyderiais. Pardavimai čia tikrai atneša nemažai pinigų, todėl tenka tenkintis su nepatogiu ir daug laiko atimančiu nuotraukų įkėlimu bei raktinių žodžių tikslinimais, nepatogia informacija apie foto pardavimus ir panašiomis negandomis. Labai didelis reikalavimas ir foto kokybei. Jei fonas su dėmele, nors mažiausia spalvinė aberacija apie objektą, plaukelis ant matricos, mažiausi triukšmai - viskas čia bus rasta ir nuotrauka atmesta. Nors pastebėjau, kad jei idėja patinka, paima ir žemesnės kokybės foto, prie standartinių siužetų kabinėsis taip, kad noras mesti stokus kils periodiškai. :) Pirmųjų pardavimų čia gali tekti palaukti. Čia išgyvens tik tikrai geros idėjos ir geros foto, nes konkurencija milžiniška. Priėmimui reikia išlaikyti nedidelį testuką iš teorijos, kurią prieš tai jums pasiūlys perskaityti čia pat. Nieko tokiu, jei atsakot neteisingai, vėl skaitot atitinkamą punktą, kurio nežinojot ir vėl bandot atsakyt. Išlaikyti jį nėra sunku tikrai. Po testo pateikiate 3 foto peržiūrai, jei visos priimamos (tikrins tikrai ilgai, nusiteikit), jūs galite pradėti kelti foto pardavimams.
Minimali išgryninama suma - 100 dolerių.

dreamstime.com kitas pagal populiarumą fotobankas. Pardavimai nėra tokie ženklūs kaip pirmųjų (nors asmeniškai man, lenkia istoką uždarbiais). Čia priėmimui nereikia nieko, užtenka prisiregistruoti ir pateikti savo paso ar taptybės kortelės kopiją. Foto įkelimas nėra sudėtingas, tikrinimas užtrunka vidutiniškai kelias dienas. Reikalavimai siužetui ir kokybei žemi.
Minimali išgryninama suma 100 dolerių.

eu.fotolia.com Europinis fotolia.com brolis. Čia registruojantis irgi nereikia nieko, tik tapatybės kortelės kopijos, po kurios patikrinimo (nepamirškite jos prisegti registruojantis :)) jūs įgyjate teisę kelti foto pardavimams. Pardavimai čia sunkiai apibrėžiami, jei turite gerų foto - jas pirks ir pirks ir pirks, jei kažko išskirtinio neturit, pinigėliai kaupsis tikrai lėtai. Todėl vieni šitą stoką tiesiog dievina, kiti nesuprantą - už ką jį kiti dievina. Įkėlimas lengvas, patikrinimai labai greiti, reikalavimai nuotraukų turiniui ir kokybei vidutiniški.
Minimali išgryninama suma 50 eurų.

Šioje vietoje galima brėžti didelį brūkšnį tarp lyderių ir daug mažesnių stokų. Tačiau nereik pamiršti vieno faktoriaus, foto paruošta ir papildomai jums kainuos tik kelias minutes laiko įkelti ją kažkur dar, o pardavimai kad ir nedideli, kaupiasi su laiku, todėl numoti ranka ir į mažuosius stokus tikrai nereiktų, ypač pradedančiajam stokeriui.

depositphotos.com naujas, vos prieš metus gimęs stokas, tačiau jau pritraukęs tokius grand stokerius, kaip Yuri Arcurs. Pardavimai nežymūs, stokas lėtai įgauna pagreitį, bet įkėlimas vienas patogiausių ir reikalaujančių mažiausiai laiko. Patikrina per kelias dienas. Minimali išsigryninama suma 50 dolerių. Reikalavimai nuotraukoms žemi. Regitracijai reik tik paso kopijos.

bigstockphoto.com pardavimai nedideli. Įkėlimas paskutiniu metu patobulintas įvedus automatinį kategorijų atspėjimą, bet kartais jis šauna visiškai pro šalį. Kartais erzina nuotraukos aprašymui keliamas 7 žodžių minimumas, nes esant labai paprastai foto tiek žodžių net sunku rasti. Tikrinimas - kelios dienos. Minimali išsigryninama suma 50 dolerių. Reikalavimai nuotraukoms žemi.

www.123rf.com viskas panašiai kaip bigstockphoto. Pakankamai sunku susigaudyti kur kokia informacija apie įkėlimus, patvirtintas foto pateikiama. Įkėlimas labai lengvas. Patvirtinimas per kelias dienas. Minimali išsigryninama suma 50 dolerių. Reikalavimai nuotraukoms žemi. Registracijai reikia pateikti 10 nuotraukų. Beje, šis fotobankas vertingas ir tuo, kad autorius savo foto gali iš jo parsisiųsti nemokamai, todėl registruodamiesi čia įsigyjate ir labai gera savo nuotraukų saugyklą internete.

www.canstockphoto.com naujas man atradimas ir visai neseniai prie jo pasijungiau, tad dar sunku vertinti. Patrauklus labai lengvu įkėlimu, nereikalaujančiu beveik jokių pastangų ir žaibišku foto patikrinimu (nuo kelių minučių iki kelių valandų). Pardavimus dar sunku vertinti. Studijuodama kitų fotografų uždarbių diagramas mačiau, kad uždarbiai panašūs kaip kitų nedidelių stokų. Minimali išsigryninama suma 50 dolerių. Reikalavimai nuotraukoms žemi. Reikia pateikti 3 foto, trumpą turimos technikos aprašymą ir nuorodas į kitus stokus ar galerijas, jei tokius turit. Na ir kaip visur paso ar tapatybės kortelės kopiją.