2012 m. sausio 26 d., ketvirtadienis

Fotografavimo pamokos. 1. Mokomės fokusuoti.

Pradedame praktinių fotografavimo pamokų ciklą, kuriame pasiūlysime jums praktinius pratimus, kurie padės jums geriau perprasti fotoaparato valdymą ir jo savybes, bei nufotografuoti techniškai tvarkingus kadrus.

Šioje pamokoje mokysimės valdyti fokusą ir pasirinkti norimą fokusavimo tašką fotoaparate, kad ne fotoaparatas spręstų, kas mūsų kadre yra svarbiau, o pats fotografas.
Pirmiausia išsiaiškinkime, kas gi yra tas fokusas. Na, kalbant liaudiškai, tai yra tai, kas nuotraukoje pas mus yra ryškiausia. Pvz. žmogaus akys portrete, gėlės žiedas pievoje ir t.t. Kalbant moksliniais terminais, fokusas - tai taškas, kuriame fotografuojamas arba per optinį įtaisą stebimas objektas tampa ryškiausiu ir aiškiausiu.

Pradedant fotografuoti mes dažniausia viską spręsti paliekame fotoaparato automatikai. Nusistatome "Auto" programą ir nelabai sukame galvą, kad reikia kažką fokusuoti. Tačiau po kurio laiko pastebime, kad fotografavome lyg ir vaiką prie tvoros, o gavome tvorą už vaiko, nes tvora palyginus su vaiko veidu gavosi daug ryškesnė . Imame pykti ant fotoaparato, kuris "blogai nufotografavo". Tačiau pykti ant fotoaparato nereikia. Jis ir taip pakankamai protingas ir sprendžia daug problemų, apie kurias mes net nenumanome ir dažniausia sėkmingai, tačiau jei norime išmokti kontroliuoti tai, kas pas mus nuotraukoje bus ryškiausia, turime išmokti valdyti tą fokusą. Kaip žinome, viena dažniausių pradedančiųjų klaida, kad pagrindinis objektas būna visada nuotraukos centre irgi yra įtakota to, kad pasikliaujame automatiniu fokusavimo zonos parinkimu, kuris lengvai nuspėja, kad centre yra svarbiausias objektas.

Sunku aprašyti visus kompaktinius fotoaparatus ir jų fokuso galimybes, tačiau veidrodiniai fotoaparatai šiuo atveju yra panašūs. Kiekvienas  veidrodinis fotoaparatas turi nuo kelių iki keliasdešimt fokusavimo taškų (priklausomai nuo klasės, profesionalumo lygio). Tai yra tie taškiukai ar kvadratukai kuriuos mes matome pažvelgę pro vaizdo ieškiklį. Ir kiekvienas veidrodinis fotoaparatas savyje turi funkciją, kad mes tuos taškus/kvadratukus galime fotografuodami pasirinkti pagal savo norą. Tad pirmiausia nueiname į fotoaparato meniu ir susirandame punktą, kur pasirenkame, kad mes fokusuosime savo noru, viename iš pasirinktų taškų. Mano Nikon D90 šis punktas yra Meniu>Custom setting menu>Autofocus>AF-area mode ir ten pasirenkame "Single point". Dabar jau mūsų fotoaparatas leis mums rinktis tašką, kurį mes norime akcentuoti savo nuotraukoje. Yra keli pasirenkamo fokusavimo būdai, bet šioje pamokoje aptarkime tik vieno taško (Single point) būdą. Jei įvaldysime tai, toliau jau bus daug lengviau ir suprantamiau ir kiti.


Šiame filmuke rodoma, kaip pakeisti fokusavimo tašką Canon fotoaparate.


Ir filmukas, kaip pasirinkti fokusavimo tašką Nikon fotoaparate.



Kai jau turime galimybę rinktis fokusuojamą tašką. Prisidedame fotoaparato ieškiklį prie akies ir, pasirinkdami norimą tašką, išmokstame jį sufokusuoti. Pasirinktas taškas keičia spalvą arba tampa kitaip pažymėtu. Pasitreniruojame "taikytis" kur norime, dairydamiesi aplink su fotoaparatu po kambarį, sugalvokite sufokusuoti gėlę ant lango, o po to vaizdą už lango, lango rėmą ir panašiai.

Dabar pereiname prie praktinės dalies, kurią atlikę teisingai, jūs galėsite sakyti - aš moku fokusuoti norimame taške ir fotoaparatas man nebeįrodys, kad tvora svarbiau nei vaiko veidas :)

Susirandame tris panašius daiktus ir išsidėliojame juos prieš save ant stalo skirtingais atstumais, bet kad jie visi trys tilptų viename kadre. Ir pabandome sufokusuoti pirma esantį arčiausiai mūsų, vėliau vidurinį ir galiausiai tolimiausią.

 Praktikoje jūs turite gauti tris nuotraukas, kuriose neabejotinai galima būtų pasakyti, kurį daiktą norėjote fokusuoti.




Atlikote? Gavote? Sveikiname!!! Jūs išmokote pasirinkti norimą fokusavimo tašką ir nuo šiol savo kadrą galite komponuoti pagal savo norą ir nebūtinai žmogaus veidas jame turi būt ryškus, ir nebūtinai centre esantis objektas, ir dabar tik jūs sprendžiate kas kadre svarbiausia. Jums atsiveria pasirinkimo ir kūrybos laisvė.

Pastabos:
  1. Nereikia perjungti automatinio fokusavimo į rankinį fokusavimą (AF į M). Aišku, fokusuodami rankiniu būdu jūs gausite rezultatą lygiai tokį patį, tačiau šioje pamokoje mes norime, kad jūs išmoktumėte pasirinkti tik fokusavimo tašką, o patį fokusavimą palikit automatinį.
  2. Nepamirškite, kad fotoaparatas fokusuoja ieškodamas kontrasto. T.y. jei jūsų pasirinktame taške nebus jokio kontrastingo perėjimo (pvz. šiuo atveju žvakės kraštas buvo fokusuojamas, žvakės spalva su fonu sudarė kontrastą), fotoaparatas tiesiog nefotografuos. Fokuso varikliukas zvimbs, objektyvas beviltiškai traukysis ieškodamas kažko pilkame danguje ar vienspalvėje sienoje, pagal ką galima būtų nustatyti fokusą ir neras. Tad fokusuokite ne visai į vienspalvę plokštumą, bet į perėjimus/kotrastingas vietas/spalvos pasikeitimus.
  3. Nepamirškite išjungti fotoaparato "Auto" programos. Šiam pratimui geriausia pasirinkti A/Av programą ir nustatyti mažiausią įmanomą diafragmos reikšmę (t.y. plačiausiai atverti diafragmą), tada skirtumai tarp sufokusuotų daiktų bus ryškesni (šios foto darytos su f/1.8)
  4. Ne visada toje vietoje, kurią norime fokusuoti, yra fokusavimo taškas :) ypač jei jūsų fotoaparatas tų taškų turi vos kelis. Tokiu atveju pasirinkę arčiausiai fokusuojamos vietos esantį fokusavimo tašką jį užvedame ant norimos vietos, iki pusės paspaudžiame užrakto mygtuką, mūsų fotoaparatas sufokusuoja, bet kadras dar nenufotografuotas ir švelniai fotoaparatą perkeliame taip, kaip mums norisi, perkadruojame savo vaizdą ieškiklyje, tada neatleisdami mygtuko spaudžiame jį iki galo ir turime kadrą. Su mažom diafragmos reikšmėmis šis triukas pakankamai sudėtingas, nes fokusas vis tiek gali nuplaukti ir dažniausia nuplauks, tačiau peizažuose ir esant didesnėms f reikšmėm - rizika gauti nefokusą sumažėja iki minimumo.
  5. Nepamirškite, kad visiškas aiškaus fokuso nebuvimas kadre reiškia fotoaparato sujudinimą. Tad pratimą atlikinėkite esant pakankamai šviesos, kad išlaikymas nebūtų per ilgas (t.y. trumpesnis nei 1/60-1/100) ir fotoaparatą laikykite tvirtai.
Tikėsimės pamoka buvo naudinga. Jei kas nesigauna, klauskite. Jei kažkas jūsų fotoaparate kitaip, skaitykite instrukciją. Išmanyti visų modelių neįmanoma. :)
Sėkmės :)

17 komentarų:

bea rašė...

Aš dar tik mokausi fotografuoti, tad labai džiaugiuosi dėl tokių pamokų ;) Superinė mintis!

Aneri rašė...

Sveiki! Pirmiausia ačiū už pamokelę.
O antra, norėčiau paklausti ar teisingai supratau jog Single area yra naudojama mažai judantiems objektams, o Dynamic area stipriai judantiems?
Pvz. lakstančius vaikus reiktų fokusuoti parinkus dynamic nustatymą? ar taip?
Iš anksto dėkoju už atsakymus ;)

Ieva Vincer rašė...

Aneri,
teoriškai - taip. Dynamic area - jei iš pasirinkto taško objektas pabėga, turėtų jo ieškoti kituose taškuose ir taip jį "sekti". Tačiau kartu siūloma naudoti ir kita autofokusavimo režimą Continuous-servo AF (AF-C), o ne AF-S. Tada ne tik fokusavimo taškas gaudys objektą, bet ir objektui keičiant atstumą iki fotoaparato, fokusas jį seks. gal čia bus aiškiau su judančiais pavyzdžiais http://imaging.nikon.com/history/basics/16/03.htm

Aneri rašė...

Ačiū Ieva!
Peržiūrėjau. Bet dar kartą žiūrėsiu, nes paskutiniu metu pabėga mano fokusas ;( ir nelabai suprantu dėl ko, todėl nenurimsiu kol neišsiaiškinsiu :)

Ieva Vincer rašė...

asmeniskai as, visa laika naudoju tik single point su AF-S ir nematau bedos. Fokusavimo taskus pasirinkineju jau nežiurint, rankos zino kelia iki kurio reik, fokusavimas iki pusės irgi nuolatos gaudant kadra vyksta. Pripratau, kitaip neisivaizduoju. O autofokusas iš principo turi savybę pabėgti kaip ir vaikai :D
Aišku, pas mane taškų nėra daug. Turint 51 fokusavimo tašką iki norimo kelionė tikrai prailgtų :) bet ten ir sekimo sistemos tobulesnės, kai gali pasirinkti taškų skaičiu, kuris sektų, taškai arti vienas kito ir tas sekimas nepertraukiamas gaunasi. Jei taškų 5-11 tas sekimas problematiskas jau vien del atstumu tarp tasku ir tarp ju esanciu "aklu" zonu.
Pvz sitame filmuke labai gerai aprasyti skirtumai su D700 pavyzdziu, kuris turi 51 fokusavimo taska. http://www.youtube.com/watch?v=rbanzFj-JxY

Aneri rašė...

Mano Nikone D40 tik trys fokusavimo taškai :))
Dažniausiai fotografuojami objektai - vaikai. Paskutiniu metu nedraugauju su fokusu ir jei toliau tas tęsis nešiu tikrint objektyvą, nes tikrai nesuprantu kame reikalas :(
P.S. D700 gerulis... :)

Ieva Vincer rašė...

gal paskutiniu metu tiesiog sviesos truksta? :) ziema tamsus metas. autofokusui kontrastai ne tokie ryskus, islaikymai ilgi namuose, visa tai kartu ir itakoja fokuso nebuvima. reiktu labiau islaikymus pastebeti, pabandyti ISO pakelti. Jei islaikymas fotografuojant vaikus 1/100 ir ilgesnis, jau sujudejimo kadre galimybe labai didele.

Aneri rašė...

Tame visa ir bėda, kad prie pačių trumpiausių išlaikymų (čia turiu omeny dienos metą) fokusas dingsta :(

Anonimiškas rašė...

Apie maisto fotografiją yra čia http://www.zaidimuaikstele.lt/2011/01/taisykles-formules-fotografija-ir.html

Aneri rašė...

Vi, oi, kaip ačiū už linką!!!

0 rašė...

Informatyvi nuoroda Nikon FANAMS:

http://www.youtube.com/user/Lilkiwiguy87?feature=watch

Unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Unknown rašė...

Sveiki,
Aš turiu fotoaparatą Canon PowerShot SX120 is. Galbūt žinote ar mano fotoaparate yra ši funkcija (kuri leidžia ne tik centrinį fokusavimą). Atleiskite mano nemoksiškumą, pati tikrai ieškojau ir domėjausi, bet nerandu :D
Dėkui iš anksto

Unknown rašė...

Ačiū labai.. pavyko! :)

Ema rašė...

Mano fotoparatas yra pentax ist dl jame yra 11 taškų , bet aš niekaip nerandu kur įjungti tą rankinį fokusavimą, kad akrane atsirastų daug taškiukų ir galėčiau rintkis . Ką daryti ? Kaip atrasti ? yra mygtukas kur gali perjungti iš AF į MF , bet tie taškai vistiek neatsiranda ...

Unknown rašė...

Labas, turiu SONY ILCE-5000L, kolkas tai jis super keliavimui, bet norisi tobulėti, tad klausimas ar su juo galiu pasiekti patenkinamų rezultatų ar greičiau parduoti, kol dar turi šiokią tokią vertę ir pirkti Canon/Nikon?

Kristina rašė...

Puikus straipsnis! Man kaip pradžiamokslei, Jūsų pateikti mini fotografijos kursai kaip tik.