2008 m. lapkričio 13 d., ketvirtadienis

Fotografo pristatymas: JAN BULHAK

Janas Bułhakas (1876–1950) yra žymiausias XX a. pirmosios pusės Vilniaus fotografas, save vadinęs fotografiku, jo darbuose stebima piktorializmo ir modernizmo raiška. (Piktorializmas tai fotografijos judėjimas nuo 1885 metų. Tuo metu fotografijoje būdavo bandoma „kopijuoti“ to meto tapybą ir grafiką. Tam buvo naudojami soft focus, specialūs filtrai, plokštelės raižomos adata. Piktorializmą 1914 metais galutinai išstūmė modernizmas.)
Janas Bułhakas pradėjo fotografuoti 1905 metais, kai jo žmona jam padovanojo fotoaparatą. Fotografijos mokėsi Drezdene.
Fotografavo Vilnių, jo apylinkes, Lenkijos, Lietuvos peizažus. 1915 metais išleido 6 albumus „Lietuva fotografijose pagal Jan Bulhak“, kuriuose iš viso apie 270 fotogrfijų.
Fotomenininkas tapo pirmosios profesionalios Vilniaus fotografijos mokyklos kūrėju bei vadovu, paskelbė per 100 istorinių, teorinių, publicistinių straipsnių, išleido fundamentalias fotografijos teorijos monografijas. Tarp jų ir knyga „Šviesos estetika", kurią iliustravo savo darbais.
Savo kūrybos pavyzdžiu ir pedagogine veikla jis siekė, kad fotografija būtų pripažinta kaip meno sritis. Jo dėka 1919 m. Vilniaus Stepono Batoro universitete buvo įsteigta Meninės fotografijos katedra, 1927 m. įkurta Vilniaus fotografijos mėgėjų draugija bei Vilniaus fotoklubas.



Jo darbus galima pamatyti išleistuose fotografijos albumuose: „Vilniaus peizažas. Fotografo kelionė“, „Vilniaus barokas“
daugiau nuotraukų čia
detaliau apie j.Bulhak

dėkui pupeliukui

Komentarų nėra: